You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Se încarcă...

Celule de cântărire

Un cântar superior

 • Există multe tipuri de celule de cântărire fabricate pentru cântarele rutiere. Mulți producători pretind că celulele lor sunt sigilate ermetic, de aceea, acest termen aproape că și-a pierdut semnificația prin utilizarea abuzivă, fără suportul tehnic real pe care îl implică. Așadar, a trebuit definit un nou standard: adevărata sigilare ermetică ("true hermetic sealing"). Acesta este primul criteriu care face diferența între celule iar metoda complexă de sigilare prin sudură de înaltă tehnologie sticlă pe metal și cavități umplute cu azot, metodă aplicată numai de către producătorii "de top", face ca celulele lor să fie absolut cele mai bune. Indicatorii care trebuie căutați în fișa tehnică a celulelor de cântărire:
  • etanșare perfect ermetică împotriva umezelii
  • grad de protecție IP68 și construcție din oțel inoxidabil 17-4 PH care oferă cea mai bună performanță calitativă dintre oțelurile inoxidabile aliate.
 • tuburi electronice cu descărcare în gaz
 • C4 net superioară clasei comune C3
 • -40..+80℃
 • 300%

Pe locul doi valoric se situează celulele de cântărire, cu o pondere de 25% din valoarea unui cântar rutier

Verificați proveniența sau marca celulelor de cântărire (senzorii de greutate). Valoarea unui senzor chinezesc este mai puțin de jumătate față de valoarea unui senzor german. Multiplicată cu numărul de senzori (6 sau 8), diferența poate însemna între 1500 și 2000 de Euro. Aceste celule sunt “inima” cântarului iar defectarea lor conduce la scoaterea sa din funcțiune sau la costuri mari pentru înlocuirea lor. Când se ofertează celule “no-name”, cereți certificatul lor OIML sau verificați-l pe net.

Sunt celule care nu specifică intervalul real de temperatură (-10°..+40°/-20°..+50°C), atât de slab pentru vremea atât cea geroasă, cât și cea caniculară! Mai mult, nu specifică materialul și etanșarea, iar suprasarcina de siguranță este de numai 125%! (sursa: Certificat OIML R60/2000-GB1-09.07). Există celule care ajung și la doar 120% suprasarcină!

 • Cântarele rutiere montate pe 6 celule de cântărire sunt mai fiabile decât cele montate pe 8. Formula "opt celule" permite o reducere importantă de metal în structura de rezistență a platformei plus faptul că două echipamente electronice în plus afectează proporțional rata de defectare.
 • Singurul avantaj al soluției digitale este cel al comunicării directe cu fiecare celulă individual, prin memorarea parametrilor săi de calibrare pe o stație PC. Însă cadrul legislativ al utilizării cântarelor rutiere pentru tranzacții comerciale nu permite acest tip de calibrare software, ci numai cu greutăți etalon. Celulele digitale sunt de fapt celule analogice care au incluse în interior câte un convertor A/D pentru a transforma semnalul de ieșire din analogic în digital chiar în interiorul celulei. Ele au aceeași exactitate ca și cele analogice, convertorul A/D fiind dedicat exclusiv tipului de semnal de ieșire. Componentele electronice adăugate (și conexiunile suplimentare prin lipituri) necesare obținerii semnalului de ieșire digital reduc fiabilitatea celulei digitale față de mult mai puțin complexa celulă analogică. Mai mult, celulele digitale nu sunt interschimbabile, producătorul lor inițial nemaiputând fi înlocuit cu alt furnizor iar prețul lor este cu 15..20% mai mare.
Acest site web folosește cookie-uri. Continuarea navigării constituie acceptul dumneavoastră. Citește mai mult...